
Karşı tarafta neyi eleştiriyorsun ya da yargılıyorsun? Kıskanç, cimri, rekabetçi olmasını mı?… ya da kaba, küstah, kindar olmasını mı vs… Belki bu kelimeleri duymak bile hoşuna gitmedi… Kötü haber diğer insanlarda yargıladığın bu özellikler, muhtemelen senin gölge tarafların…
Gölgeler, bilinçaltında ya da bilinçdışında var olan henüz farkında olmadığımız ya da bastırdığımız enerjilerdir… Korkular, zaaflar, içgüdüler, travmalar, hayal kırıklıkları, kararsızlığımız nedeniyle gerçekleşmeyen hayaller ve de potansiyeller gölgeleri oluşturuyor…
Büyürken kabul görmediğini farkettiğimiz özelliklerimizi ya da duygularımızı da bastırarak bilinçaltına itiyoruz… örneğin öfke… öfkeli biri gördüğümüzde yargılamamız bu yüzdendir…
İnsan kendini ancak bir başkasında tanıyor… Biz içeriden dışarıyı görmüyoruz… aslında biz, içeriden içeriyi görüyoruz… yani biz o körlük geliştirdiğimiz taraflarımızı, gölgelerimizi dışarıya yansıtıyoruz… En çok da en yakınımızdakilere… aile, eş, çocuk, arkadaş vs… Karşıdaki kişi bize aynalık yapmış oluyor… Bu sebeple aynı insanı bazıları seviyor bazıları sevmiyor çünkü herkes kendi yansımasını görüyor karşı tarafta…
İnsanın kendini her yönüyle tanıması, gölgelerini farkedip, kabul etmesi gerçekten çok önemli, bütün bir insan olabilmesi için…
Bunun için kendinize zaman ayırın… Meditasyon ve yoga ile bu bastırılmış hisler ya da travmaların izleri yüzeye çıkabilir.. bazen ‘ben çok tatlı biriyim’ diyen bir insan, meditasyon sonrası yoğun bir öfke duygusunun ortaya çıktığını farkedebilir… işte yavaş yavaş bilinçaltına doğru yaptığımız kazılarda bu bastırdığımız duygular bilinç seviyesine çıktıkça, biz bunları görüp tanıyıp kabul ettikçe, enerjisel çözülmeler de meydana gelecektir…
Gölge taraflarını keşfetmek için kendine şu soruları sorabilirsin…
1.Diğer insanlarda en çok neyi ya da neleri eleştiriyorum? Mutlaka ailenden, yetiştiğin ortamda sana yakın olan insanlardan başla… Farkedeceksin ki o hoşlanmadığın, sevmediğin özelliklerin çoğu sende de var… çünkü bir çocuk modelleme yoluyla öğreniyor, ve yaşamında gördüğü bu ilk örnekler zihninin derinliklerine yerleşiyor…
2. Ne tür durumlara, davranışlara abartılı ve duygusal tepkiler veriyorsun? Basit birşey olduğunda bazen küsüp gitmek de olabilir… hangi durumlarda duygularında bir dalgalanma oluyor? Seni tetikleyen ne? Bu da yine o gölge enerjileri tanımak için bir fırsat…
Bu çalışmayı da mümkünse bir meditasyon sonrası yazarak yapmak daha faydalı olacaktır… gelen hiçbir şeye engel olmadan yazın… çünkü insan egosu kendine “kötü” diye nitelendirdiğimiz hiçbir sıfatı kondurmak istemeyecektir… “yok canım, ben de hiç öyle bir taraf yok…” vs, karşı tarafı suçlamak her zaman daha yaygın ve kolay olandır…
Gölgelerini farketmediğinde ya da kabul etmediğinde gizli bir güç gibi senin hayatını yönetmeye ve sana o beğenmediğin tarafları dışardaki insanlarda yansıtmaya devam edecektir…
Özgür ve hafif hisssetmeye, kendinle ve çevrenle barışık olmaya giden yol gölgelerini tanımaktan ve kabul etmekten geçiyor… o zaman yargılayacak ve suçlayacak birileri de kalmıyor…
Kendine yolculuk, uzun soluklu, cesaret isteyen en anlamlı yolculuktur… Bu sadece kişinin kendisine değil, insanlığa da yapılmış büyük bir katkıdır…
‘’Herkes bir gölgeye sahiptir, bu gölge insanın bilinçli yaşamında ne kadar az yer alıyorsa o kadar kara ve yoğun olur. İnsan kendi gölgesiyle yüzleşip hesaplaşmayı öğrenirse dünya için gerçek bir şey yapmış olur, günümüzün devasa, çözülmemiş toplumsal sorunlarının hiç olmazsa küçücük bir parçasını sırtlanmış olur.’’
Carl Jung
- Zihindeki o seslerZihinde konuşan o sesler.. bazen iğneleyen, bir türlü beğenmeyen, eleştiren, yargılayan, yok olmadı, şu da eksik kaldı.. o herşey dört dörtlük olsun isteyen, o ses yok mu..“Zihindeki o sesler” yazısının devamını oku
- Kollektif bilince ne yönde katkı sağlıyorsun?Neyi paylaştığınıza, neyi büyüttüğünüze, neye odaklandığınıza çok dikkat edin.. çünkü biz odaklandığımız şeyle, düşündüklerimizle, yaptıklarımızla aslında dünyayı değiştiriyoruz..kollektif bilincimiz nerede büyürse dünya oraya doğru evrilecek..“Kollektif bilince ne yönde katkı sağlıyorsun?” yazısının devamını oku
- Ölüm ve yasÖlüm ve yas, maskelerin düştüğü yer.. en maskesiz olunan alan.. zihinlerin devre dışı kaldığı, daha kalpten bağlantıların kurulabildiği, daha öze yakın bir alan.. birlik bilincini hatırlatan.. kısıtlı“Ölüm ve yas” yazısının devamını oku
- YOGADA MATIN ÜZERİNDE OLMAK💫Yogada matın üzerinde olmak, hayatın küçük bir özeti gibi adeta.. Kendini tanımak, zihninin nasıl çalıştığını gözlemlemek için muhteşem bir araç, aynı zamanda bedeninle bağ kurmak“YOGADA MATIN ÜZERİNDE OLMAK💫” yazısının devamını oku
- Herşey mümkün💫Ne zaman hayal kurmaktan vazgeçtik ya da vazgeçirildik? Çocukken annemin bana çok hayalperest olduğum için kızdığını net hatırlıyorum.. hayal kurmak ne gereksizdi, gerçeklerden uzaklaşmaktı.. gerçek“Herşey mümkün💫” yazısının devamını oku
Reblogged this on Ned Hamson's Second Line View of the News and commented:
It is really important for a person to know himself from every aspect, to recognize his shadows and to accept them, in order to become a whole human being …
BeğenLiked by 2 people
Reblogged this on Yitik Şifa Yasam Koçu Şemsi Rıza Şemsi Tebrizi yemek onlar için ceza olarak yeter Hz Davud.
BeğenLiked by 1 kişi
Sitenizi henüz yeni keşfetme imkanı buldum. Gerçekten harika içerikler barındırıyor. emeğinize teşekkür ederim.
BeğenBeğen
Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için🌸
BeğenBeğen