DOĞAYLA DOST KOMPOST SİSTEMLER… 🍀

İki sene evvel çadır kamp işlerine heveslenmiştim. Üç kez de çadırla kamp yapma deneyimim oldu. Herşey çok güzeldi,.. tam bir nehrin dibinde çadırını kurmak, doğayı iliklerine kadar hissetmek vs.. Ancak tuvalet konusu benim için bir sorundu… En son 2 gün için gittiğim kamp yerinde de o kadar huylandım ki, dönüşte tam bir hafta hasta yattım ishalden…

Tüm bu maceralar aslında yavaş yavaş beni karavana doğru yönlendiriyordu, zaten her çadırcının hayali bir gün karavan sahibi olmakmış! Öncelikle karavandaki tuvalet sistemlerini araştırmaya başlamıştım! Üç çeşit vardı, karavancıların çoğu kasetli olanları kullanıyordu. Yaklaşık 20 litrelik atık su (siyah su) kapasitesi olup, dolduğu zaman benzinliklerdeki tuvaletlere ya da kamp yerlerindeki özel boşaltma yerlerine boşaltılabiliyormuş. Kişi sayısına bağlı olarak 2-4 gün arasında boşaltım işlemini yapmanız gerekiyormuş, doğrusu karavancıların en hoşlanmadıkları konulardan biri buymuş!

Bir diğer sistem majeratörlü yani yat tipi tuvaletler, hazinesi oldukça fazla 200 lt kadar, sadece kamp yerlerindeki özel boşaltma yerlerine boşaltılabiliyormuş. Hem kasetli hem de majeratörlü sistemlerde koku olmasın diye ve katı atıkların parçalanması için doğa için oldukça zararlı kimyasallar kullanılmakta! Maalesef bu yat tipini kullanan bazı kişiler yol kenarlarına siyah sularını boşaltabilmekte, aynı denizlerde yatların atıklarını denize bırakması gibi… Bir de majeratörlü sisteminiz varsa, Avrupa turu yapamazsınız çünkü Avrupa bu sistemi kabul etmiyor!

Gelelim benim favori sistemime… Kompost tuvaletler, doğa dostu, sürdürülebilir, ekolojik… böyle bir sistemin olması doğrusu beni çok mutlu etti! Susuz bir sistem bu, insana hijyenik olmazmış gibi geliyor ancak tuvaletteki koku, idrarla dışkının birbirine karışmasından kaynaklanıyormuş! İki bölmesi var, öndeki kısım idrar için, arka bölümse dışkı… Arka bölümüne toprak, talaş, hindistan cevizi kabuğu ya da yapraklar konabiliyor, iş bitiminde yandaki kolu çevirip dışkının toprakla karışması sağlanıyor. Bu sistemin bir de elektrikle çalışan havalandırma sistemi bulunmakta… Koku yapmadığını hatta toprak koktuğunu söyleyenler var. Kompost tuvaletler tiny houselarda da çok sık tercih edilen bir sistem…

Aynı zamanda kompost sistemindeki atıklar, eğer 6 ay ile 1 yıl arası bekletilirse, patojen yani hastalık yapabilecek maddeler dönüştüğünden, sonrasında rahatlıkla gübre olarak kullanılabilmekteymiş… İşte bu sürdürülebilirlik, harika bir ekolojik döngü! Karavana dönersek, eğer sürekli karavanda yaşıyorsanız ayda 1 kez değiştirmeniz yeterli oluyormuş! Karavan için bu çok iyi bir süre, su kaynaklarının da sınırlı olduğu düşünülürse…

Bizim ülkemizde üretimi ve satışı yok, fazla kullanan da yok dolayısıyla! Yurtdışından sipariş verebilirsiniz, yaklaşık 1000 dolar civarı… Youtube, instagram ya da pinteresttten araştırdığınızda kompost tuvaletini kendi yapanlar da çok… Neden biz de bunun bir Türk versiyonunu üretmeyelim, burdan girişimci ruhlara çağrım olsun! Ülkemizde de hem doğa bilincinin, hem de doğa dostu bu tip sistemlerin kullanımının artması dileğiyle 🙏🦋

Reklam

keşifyolculuğum 🦋🧚‍♀️ tarafından yayımlandı

Duygu düşünce ve hislerimi dobra dobra paylaşıyorum, sözcüklerle dans ediyorum💫

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: